Malovala víly


 

Královna víl - Cicely Mary Barker

 

   

Když kmotřičky stály u postýlky maličké Cicely, nadělily jí talent pro malování, ale i krutou nemoc. 

 

    Narodila se v 1895 v Croydonu, v jižní Británii. Od dětství měla epilepsii. To byl také hlavní důvod, proč trávila svůj čas převážně v posteli. A tak malá Cicely, aby zahnala nudu, začala malovat obrázky z dětských knížek. Inspirace měla požehnaně, protože její rodina byla sečtělá a knih měla nepřeberné množství. Velký vliv na její kresbu měla Katherine Greenway, autorka dětských knížek a ilustrací. Pokud to šlo, tak se Cicely zúčastňovala u ní kratších kurzů a zdokonalovala se.  

    Vystudovala korespondenčně Croydon Art school. Úspěch se dostavil v roce 1911, kdy nakladatelství Raphael Tuck & Sons koupilo její "malé malůvky" a začalo je prodávat jako pohlednice.  Velmi si je oblíbila sama královna Marie z Tecku, babička současné královny Alžběty. Posílala je jako vánoční pohlednice svým přátelům. 

     Na začátku 20. století byl velký hlad po pohádkách, a tak Cicely ilustrovala knihy, jako např. "The coming of the fairies" od Artura Conana Doyla nebo Petra Pana od J.M. Barrieho. Následně vydala svoji první knihu "Flower Fairies of the Spring." A tak její elfové a víly omámili celou Británii a svět. 

    V roce 1924 se Cicely odstěhovala i s rodinou do Waldronsu. Její sestra si zde později založila mateřskou školku, a právě děti z této školky si Cicely vybrala, jako své modely. Rostlinné vzorky ji vytrvale nosili zaměstnanci botanické zahrady v Kew. A tak vznikli malé postavičky s červenými tvářemi, oděné v nejrůznějších květech.

Tou dobou ji uchvátil další výtvarný směr a to Pre-Raphaelite, kteří se vyznačovali právě velkou fantazií a mystikou. Cicely byla jimi naprosto posedlá.

   Její talent byl opravdu rozvinutý. Malovala nejčastěji akvarelovými barvami a ráda používala perokresbu na zdůraznění rysů. Nevyhýbala se ani olejomalbě a pastelu. Její sestra Dorothy se stala spoluautorkou dvou knih Our Darling's First Book a the Christian-themed, He Leadeth Me. Když zemřela, tak Cicely na její památku namalovala obraz v kostele St. Edwardse v Pitlake, který tam visí dodnes. Život bez sestry byl těžký. Žila sama s maminkou v opuštěném domě, a když i paní Barkerová zemřela, zůstala sama. Krátce na to odjela do Storringtonu, kde zrekonstruovala dům, a ve kterém ve zbývajícím čase malovala. Rekonstrukce ji ale tak vyčerpala že ve věku 77 let náhle zemřela. Její vánoční pohlednice jsou nejčastěji dodnes prodávané po celém světě.

 

 

Komentáře

Oblíbené příspěvky